Ajankohtaista
Vastaantulija väistää!

Lapsena sain harjoitella autolla ajamista pihassa ja pikkuteillä. Marjaretkillä kävi usein niin, että invalidi paappa odotti autolla, kun muu väki marjasti. Minä sitten olin vapaaehtoinen siirtämään auton tai käymään kääntämässä sen kotiinlähtöä varten valmiiksi. Paappa istui tyyriinä pelkääjän paikalla. Paappa oli huumorimiehiä ja antoi tuoreelle kuskille kokeneemman ohjeen, että vastaantulija väistää.

Uutta tieliikennelain päivitystä lukiessa tuli mieleen paapan viisaudet. Uusi laki korostaa varovaisuuden lisäksi myös ennakointia. Siinähän ei periaatteessa ole mitään uutta. Ennakointi kuuluu asiaan. Toistenkin virheisiin tulee varautua, omien virheiden lisäksi.

Mihin Sinä varaudut?

Tälläkin hetkellä meidän tulisi varautua moneen asiaan. Kuusen kerkkiä tulisi kerätä talteen vilustumisoireiden nitistämiseksi, nokkosen lehtiä raudan saannin turvaamiseksi, pajun kuorta jalkojen kylpyveteen, ja niin edelleen. Kun syksyllä sadonkorjuussa varaudutaan talven varalle, olisi osuvampaa puhua koko vuodesta. Säilötyllä sadolla tulisi päästä seuraavaan satokauteen.

Meillä varaudutaan hyvän sään aikana pahan päivän varalle. Esimerkiksi sähkökatkoksiin. Ruokaostoksilla varaudutaan tulevaan viikkoon. Pitkälle reissulle otetaan eväät, ainakin juotavaa.

Myös harrastuksissa varautuminen ja ennakointi kuuluvat asiaan. Jääkiekossa ennakoidaan tulevia tilanteita, shakki on oikein kuuluisa ennakoimisen pelinä. Soittaja kääntää nuottivihon sivun tietyllä ennakointitekniikalla eikä ääneen lukijan puheesta erota sivunvaihtoa. Tapahtumien järjestäminen ei onnistu ilman ennakointia ja varautumista.

Maajussit ennakoivat kevään kylvöillä syksyn sadonkorjuun aikataulun. Päivän viive keväällä on viikko syksyllä – vai miten se vanhan kansan logiikka menikään. Lajikkeet valitaan niin, että kaikille lohkoille ei tarvitse sännätä samaan aikaan. Ja sitten toivotaan, että varautuminen ja ennakointi osuisivat kohdalleen.

Metsätaloudessa tulevaisuuteen varaudutaan metsän hyvällä hoidolla ja kestävällä käytöllä. Strategioita laadittaessa on hyvä nähdä nenää pidemmälle, ennakoida ja varautua.

Jotkut meistä ovat hyviä ennakoimaan raha-asiansa, toiset hyviä tekemään aikatauluja. Toisilla on edunvalvontavaltuutus, elintenluovutustestamentti, hoitotahto ja kuoleman jälkeiset toiveet kirjattuina hautajaisten virsiä myöten. Jotkut tekevät perusteelliset ennakkovalmistelut asiaan kuin asiaan. Varautuminen ja ennakointi ovat läsnä kaikkialla ja vahvasti opittavissa olevia taitoja, joita voi harjaannuttaa. Ottakaamme opiksi omista ja toisten virheistä ja onnistumisista!

Hyvä ruoka - parempi mieli!


Kiitos päätoimittaja Mäkiselle ajankohtaisesta ja kantaaottavasta pääkirjoituksesta! On hienoa, että paikallislehti on mukana kehittämässä kotimaista ruoantuotantoa ja kannustamassa kotimaisiin valintoihin aina, kun se on mahdollista.

Asian esille ottaminen ja esillä pitäminen on pitkäjänteistä puuhaa. Kuntien hankintarenkaan määräävänä periaatteena on löytää mahdollisimman edullinen elintarvike kuntien keittiöihin. Uskalsin ehdottaa hankintarenkaan johtajalle, että hankinnan kilpailutuksen ratkaisevana tekijänä pidettäisiin sitä, että raaka-aineet, kuten liha ja kasvikset, olisi tuotettu samojen vaatimusten mukaan, mitä kotimaiselta tuotannolta vaaditaan. Luonnollisesti vain niiden raaka-aineiden osalta, mitä meillä täällä Pohjolassa kasvatetaan. Ideaa pidettiin mahdottomana. Maatalousyrittäjän, maatalouspolitiikan ja erityisesti elintarviketurvallisuuden näkökulmasta se on oleellinen seikka. Kansalliset vaatimukset tai vaatimusten noudattaminen käytännössä lisäävät tuotantokustannuksia, joten pelkkä hinta on huono kriteeri hankintapäätöksissä. 

Esimerkiksi juuri työn alla oleva eläintensuojelulaki vaatii  maatalousyrittäjiltä uusia investointeja ja lisää työtunteja. Tuntitaksa on jo nyt kohtuuttoman matala - ja alemmaksi menee. Laitoskeittiöt päätyvät turhan helposti ulkomaisiin, edullisiin raaka-aineisiin.




Ministeri Leppä on tullut siihen tulokseen, että kouluruokailua tulee kehittää. Hyvä. Toivottavasti siihen perustetaan asiantunteva työryhmä.


Vain harva koululainen syö kaikki aterian osat. Kouluruokailusuositusten mukainen koululounas koostuu pääruoasta, salaatista, ruokajuomasta, leivästä ja leipärasvasta ja kattaa oppilaan päivittäisestä energiantarpeesta kolmanneksen. THL:n tutkimuksen mukaan kaikki kouluruokaan kuuluvat aterianosat valitsi joka päivä vain 7 prosenttia kuudesluokkalaisista tytöistä ja 12 prosenttia pojista sekä vieläkin harvempi kahdeksasluokkalainen: vain 4 prosenttia tytöistä ja 8 prosenttia pojista.  

Salaattia kertoi ottavansa päivittäin noin puolet kuudesluokkalaisista. Kahdeksasluokkalaisista tytöistä salaattia kertoi valitsevansa päivittäin runsas kolmannes ja pojista vajaa kolmannes.



Ilmoittaudun vapaaehtoiseksi tähän kouluruokailun kehittämisryhmään! Nälkäinen vatsa on opetukselle kuuro ja vain syöty ruoka ravitsee.Kehittämisen kohteeksi ottaisin kattavasti koko laitosruokailun. 


Ruoka on paljon enemmän, kuin ruumiin ravintoa. Meille jokaiselle, vanhukselle, työpaikkaruokailijalle, petipotilaalle, koululaiselle ja varhaiskasvatuksen naperolle. Joka päivä. Myös kotona.



Minna Sarvijärvi

Kouluruokailun kokemusasiantuntija ja maajussin entinen morsian - nykyinen vaimo
Olen antanut suostumukseni Keskustan Kurun paikallisyhdistykselle ja Ylöjärven Keskustanaisille maakuntavaaliehdokasehdokkaaksi 2018.

Mihin minun kannattaisi erityisesti kiinnittää kampanjassa huomiota?
Uuden valtuustokauden henkilövalinnat alkavat olla käsillä. Kaupunginvaltuusto siunaa valinnat ensimmäisessä kokouksessaan ma 5. kesäkuuta 2017.

Ota yhteyttä

-- -->